Nyitólap Gyártóeszközök, gépek Rework berendezések

Rework berendezésekA rejtett forrasztási pontú (BGA, CSP, QFN, stb.) és más sokkivezetős alkatrészek ki- és beforrasztására szolgáló eszközök nagy választékát találhatjuk az ERSA kínálatában. Ezen berendezések a kisebb (forrasztóállomás méretű) eszközöktől a nagy kártyák befogására alkalmas, speciális rendszerekig terjednek. A rework magas minőségének biztosítási lehetőségeit vizsgálta tanulmányában a ZVEI - Zentralverband Elektrotechnikund Elektronikindustrie e. V., German Electrical and Electronic Manufacturers’ Association, PCB and Electronic Systems Division, amely minden ezzel foglalkozó szakembernek hasznos útmutatással szolgál. A tanulmány díjmentesen letölthető itt.


Az un. hybrid rendszerű (enyhe légáramlattal támogatott infrasugárzós) HR100A kisméretű, könnyen kezelhető, kézi eszköz. Rendkívül sokoldalúan használható a legkülönfélébb SMD alkatrészek ki- és beforrasztására. A maximális fúvókaméret 20 x 20 mm. A berendezés bővíthető alsó előfűtéssel és állvánnyal is. A HR100A-HP kiépítésbe az HRSoft folyamatvezérlő szoftver is beletartozik.


Új termék a HR200 hybrid rework berendezés főként mobiltelefon, játékkonzol és laptop szervizek részére készül, amelyeknél az ár fontos tényező, ugyanakkor az automatizáltság és a szoftveres vezérlés, adattárolás nem. Állványra szerelt felső fűtőegységének teljesítménye: 400W, amely kiegészíthető 800 W-os alsó infrasugárzós egységgel. Kezelése egyszerű, mindössze két forgatógombbal állítható.

A HR550 a hybrid család új tagja. Erőteljes ki- és beforrasztó, és nagy pontosságú alkatrészhelyező funkciókkal. Rendkívül hatékony, hybrid rendszerű, 1500 W teljesítményű felső, és 3 zónás infrasugárzós, 2400 W-os alsó fűtőegységgel. Vezérléséről a HRSoft program gondoskodik. A berendezés kiegészíthető Dip&Print állomással, amely BGA-k és láb nélküli alkatrészek (BTC-k) beforrasztásakor igen hasznos. Legnagyobb panelméret: 382x300 mm. Kezelhető alkatrészméret-tartomány: 0,5 mm-től 70x70 mm-ig. 

A szintén hybrid rendszerű HR600/2 a gyártó legautomatizáltabb középkategóriás rework állomása. Felső hybrid fűtőfeje 800 W-os, 3 zónás alsó előfűtése 2400 W teljesítményű, alkalmas nagyobb, többrétegű kártyák felmelegítésére is.  Maximális panelméret: 390x285 mm. A maximális kezelhető alkatrészméret 50 x 50 mm. A ki- és beforrasztás is automatikusan, a HRSoft-ban megírt, eltárolt program szerint történik. Dip&Print állomás csatlakoztatható.

Az IR/PL550A és az IR/PL650A berendezések tisztán infrás rendszerűek, így a folyamat közben semmilyen légáramlat nem keletkezik. 

Ennek következtében a forrasztandó alkatrész tetszőleges közelségében lehetnek egyéb SMD elemek, azok nem fognak elmozdulni. Az IR550A esetében a maximális kezelhető alkatrészméret 60 x 60 mm, míg az IR650A-nél ez 60 x 120 mm! Az IR650A képes akár 560 x 460 mm méretű PCB-k befogására is. Ám ha még ennél is nagyob kártyánk van, akkor a 9200 Wattos IR/PL650 XL a megoldás.

Az IR berendezések vezérelhetők az ERSA IRsoft programjával, amely segítségével a megkívánt hőprofilok egyszerűen megszerkezthetők. A zárt hurkú szabályzásnak köszönhetően a készülék a kártyán mért hőmérséklet függvényében állítja a fűtőbetétek teljesítményét. Az összes befejezett folyamat valós hőprofilja automatikusan mentődik, így a készülékek jól illeszthetők a korszerű minőségirányítási rendszerekbe.

Extra nagy méretű panelek újramunkálásához alkalmas az Ersa IR/PL650XL berendzés. Ugyanerre a célra készült a hibrid rendszerű HR család legújabb tagja, a HR-600XL, amely a nagyméretű panelek teljesen automatikus, magas színvonalú újramunkálását teszi lehetővé.

A rework berendezésekhez számos kiegészítő is választható. Ezek közt megtalálhatók a folyamat vizualizációs kamerák, a speciális alsó oldali támaszok és kártyabefogó keretek, valamint a különböző méretű alkatrészfelvevő pipetták is.

A rework berendezések részletes katalógusa letölthető itt.

További információk: 

www.ersa.com

 

Beszéljen szakértőnkkel

Sárvári Zsolt
minőségirányítási és szerviz vezető
zsolt.sarvari@microsolder.hu
+36 20 414 2458

Pető Csaba
ügyvezető, értékesítési és műszaki támogatási igazgató, tanúsított IPC-A-610 mestertréner
csaba.peto@microsolder.hu
+36 20 464 1303

Jakab Zoltán
értékesítő, műszaki tanácsadó munkatárs, tanúsított IPC-7711/7721 és IPC-A-610 mester tréner, IPC-J-STD-001 tréner
zoltan.jakab@microsolder.hu
+36 20 419 8216

Kovács Zsolt
értékesítő, műszaki tanácsadó munkatárs, tanúsított IPC-A-610, IPC-A-620 és IPC 7711/21 tréner
zsolt.kovacs@microsolder.hu
+36 20 218 1685

Képviselt cégek